Domowa tortilla z nugetsami i świeżymi warzywami

Z podanych składników na domową tortillę zagnieść ciasto, wyrabiać ok 3 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek. Smażyć na beztłuszczowej patelni do lekkiego zrumienienia ciasta aż powstaną bąble. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Uwaga! Można użyć gotowej...

Burrito z czerwoną fasolą

Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.

Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...

Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem:...

Risotto z bobem, szparagami i szpinakiem

Na rozgrzanym maśle (lub oleju rzepakowym) podsmażyć czosnek, następnie dodać ryż, przesmażyć ok. 3 minuty. Następnie dodać bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aby ryż nie przywarł do dna. w razie potrzeby podlewać wodą. Od szparagów odciąć końcówki (od dołu) następnie pokroić na małe plasterki (ok....

Makaron z burattą w sosie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pomidorki koktajlowe wykładamy na naczynie żaroodporne, dodajemy czosnek, oregano i sól, na środek wykładamy burattę. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż pomidory odparują, następnie wszystko razem blendujemy...

Warzywne gofry wysokobiałkowe

Jaja, ser, mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać (można użyć blendera lub miksera). Masa powinna być dosyć gęsta i kleista (w zależności od konsystencji sera, być może trzeba będzie dodać/ odjąć odrobinę mleka). Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Gofry piec...

orientalna sałatka

Orientalna sałatka z ryżem

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, czerwoną paprykę również posiekać w kostkę. Polać olejem, doprawić solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę mango, zmiksować je na sos z octem, jogurtem...

plan żywieniowy

Gnocchi z pikantnym sosem z fetą i pomidorami

Całą kostkę fety, pomidorki koktajlowe i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i dodać pół drobno pokrojonej papryczki chili. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie kluseczki ugotować w lekko osolonej wodzie. Sos wymieszać i rozgnieść pomidorki. Wymieszać sos z kluseczkami. Podawać ze świeżą bazylią.

plan żywieniowy

Drożdżowe pierogi z ciecierzycą i kalafiorem

Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe...

przepisy

Grecka kanapka

Bułkę należy podgrzać na suchej patelni lub w tosterze, a tofu pokroić na plastry i podsmażyć na oliwie. Na bułkę nałożyć pesto, rukolę, podsmażone tofu, fetę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.

×