Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Risotto z bobem, szparagami i szpinakiem

Na rozgrzanym maśle (lub oleju rzepakowym) podsmażyć czosnek, następnie dodać ryż, przesmażyć ok. 3 minuty. Następnie dodać bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aby ryż nie przywarł do dna. w razie potrzeby podlewać wodą. Od szparagów odciąć końcówki (od dołu) następnie pokroić na małe plasterki (ok....

Lekki makaron z warzywami i mozzarellą

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Dorzucić na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Pół szklanki wody z gotowania makaronu wymieszać z serkiem, dodać do warzyw i wymieszać. Dodać makaron. Przełożyć...

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Do słoika przełożyć płatki owsiane, dodać całe siemię lniane, nasiona chia, miód, kakao i zalać mlekiem. Dokładnie wymieszać. Na wierzch równomiernie nałożyć skyr waniliowy. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoika na sam wierzch. Odstawić do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

orientalna sałatka

Orientalna sałatka z ryżem

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, czerwoną paprykę również posiekać w kostkę. Polać olejem, doprawić solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę mango, zmiksować je na sos z octem, jogurtem...

Jajka po turecki

Jajka po turecki

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać zioła prowansalskie. Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego płatki chili i wymieszać. Do garnka z gotującą się wodą dodać łyżkę octu. W wodzie zrobić wir, do którego wbić jajko. Gotować ok. 3 minuty. Na talerz nałożyć sos czosnkowo-ziołowy i...

plan żywieniowy

Gnocchi z pikantnym sosem z fetą i pomidorami

Całą kostkę fety, pomidorki koktajlowe i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i dodać pół drobno pokrojonej papryczki chili. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie kluseczki ugotować w lekko osolonej wodzie. Sos wymieszać i rozgnieść pomidorki. Wymieszać sos z kluseczkami. Podawać ze świeżą bazylią.

plan żywieniowy

Drożdżowe pierogi z ciecierzycą i kalafiorem

Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe...

przepisy

Grecka kanapka

Bułkę należy podgrzać na suchej patelni lub w tosterze, a tofu pokroić na plastry i podsmażyć na oliwie. Na bułkę nałożyć pesto, rukolę, podsmażone tofu, fetę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.

Posiłki dietetyczne

Polędwiczki z kurczaka z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki z kurczaka (lub mięso z piersi kurczaka pokroić na grubsze paski) posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Na mięso położyć garść szpinaku, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojony w plastry czosnek. Następnie nałożyć pokrojony ser mozzarella. Zapiekać w...

×