Wegańskie paszteciki wielkanocne (przepis na Thermomix)

Wegańskie paszteciki wielkanocne (przepis na Thermomix)

Paszteciki to doskonały sposób aby dostarczyć sobie wielu witamin, a także tłuszczy nienasyconych. Przepis doskonały dla osób, które nie spożywają glutenu ani białek mleka, a przede wszystkim dla wszystkich, którzy cenią zdrowe, proste i dostępne produkty. Wartość odżywcza 1 porcji (75 g): energia: 267 kcal; białko: 7,6 g; tłuszcze: 18,5 g; węglowodany:...

Omlet jabłkowo - cynamonowy

Omlet jabłkowo – cynamonowy

Czasami budzimy się i już od rana mamy ochotę na coś słodkiego. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem będzie omlet jabłkowo-cynamonowy. Idealny na słodkie rozpoczęcie dnia! 🙂 Jedna porcja zawiera jedynie 244 kcal. Przepis na jedną porcję: płatki owsiane / 20g 1 kurze jajko / 60g mleko 1,5% / 20g jabłko / 50g...

Jabłko z kremem jogurtowo-orzechowym

Jabłko z kremem jogurtowo-orzechowym

Jabłko z kremem jogurtowo – orzechowym, to szybka, łatwa i przede wszystkim zdrowa przekąska. Jedna porcja zawiera jedynie 240 kcal. Ponadto: 7,28 g Białka 11,82 g Tłuszczu 23,44 g Węglowodanów Lubisz połączenia słodko-słonych smaków? Ta przekąska jest dla Ciebie! Co więcej – możesz po nią sięgać cały rok! Przepis na jedną porcję:...

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Poniższy przepis to propozycja na obiad wegetariański – mimo iż bez mięsa, będzie smakował również jego zwolennikom. Dzięki użytym przyprawom risotto jest bardzo aromatyczne, a marynowana dynia nadaje potrawie bardzo oryginalny smak. Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal Składniki: 100 g ryżu brązowego 100 g soczewicy zielonej (lub...

Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Pancakes gryczane z jabłkami i czekoladą

Alergie pokarmowe wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Osoby zmuszone wykluczyć z diety gluten oraz mleko mogą jeść smacznie i zdrowo. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele bezglutenowych zamienników tradycyjnych mąk, a także mleczka i napoje roślinne, które zastępują mleko krowie.

Mójdietetyk

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami

Poniższy przepis to propozycja na danie proste, a zarazem zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Można przyrządzać je samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Danie to dostarcza wielu witamin i składników mineralnych (m.in. wit. C, A, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń), a także cenny błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego.

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Okres letni to czas, gdy na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Bez wątpienia maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smakowitych owoców dostępnych o tej porze roku. Są pełne witamin i składników mineralnych, a także wspomagającego funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Warto wykorzystać je do przyrządzania letnich posiłków –...

przepis-truskawki

Truskawkowe śniadanie

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Te pyszne owoce bogate są w witaminy i składniki mineralne, warto więc wykorzystać je do przyrządzania zdrowych i lekkich wiosenno-letnich dań. Poniższy przepis to propozycja zdrowego śniadania, które zapewni energię i dobry humor na cały poranek.

coctajl

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Koktajle warzywno-owocowe to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Są pyszne, a przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystajmy zbliżającą się porę letnią i zadbajmy, by w naszym jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców.

przepisy od dietetyka

Jajka faszerowane kaszą jaglaną

Poniższy przepis to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych jaj z majonezem. Przekonajmy najbliższych, iż świętowanie „w wersji light” może być równie smaczne co klasyczne Wielkanocne potrawy, a przy tym dużo zdrowsze. Smacznego!

×