Przygotowanie:
Poniższy przepis to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych jaj z majonezem. Przekonajmy najbliższych, iż świętowanie „w wersji light” może być równie smaczne co klasyczne Wielkanocne potrawy, a przy tym dużo zdrowsze. Smacznego!
Przepis na 6 porcji, wartość kaloryczna jednej porcji (jedna faszerowana połowa jajka – jedna porcja) to ok. 87 kcal.
Składniki:
- 3 jaja
- 50 g kaszy jaglanej
- szczypiorek lub rzeżucha
- kurkuma
- mielona ostra papryka
- łyżka (ok. 10 g) zmielonych nasion lnu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Ugotować kaszę jaglaną, następnie do kaszy dodać posiekany szczypiorek lub rzeżuchę, roztarte żółtka, szczyptę kurkumy, ostrą paprykę, siemię lniane, sól i pieprz. Całość wymieszać na gładką masę i faszerować białka. Można podawać na ciepło lub zimno.