Jajka faszerowane kaszą jaglaną

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Poniższy przepis to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych jaj z majonezem. Przekonajmy najbliższych, iż świętowanie „w wersji light” może być równie smaczne co klasyczne Wielkanocne potrawy, a przy tym dużo zdrowsze. Smacznego!

Przepis na 6 porcji, wartość kaloryczna jednej porcji (jedna faszerowana połowa jajka – jedna porcja) to ok. 87 kcal.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • szczypiorek lub rzeżucha
  • kurkuma
  • mielona ostra papryka
  • łyżka (ok. 10 g) zmielonych nasion lnu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Ugotować kaszę jaglaną, następnie do kaszy dodać posiekany szczypiorek lub rzeżuchę, roztarte żółtka, szczyptę kurkumy, ostrą paprykę, siemię lniane, sól i pieprz. Całość wymieszać na gładką masę i faszerować białka. Można podawać na ciepło lub zimno.