Zielony koktajl warzywno-owocowy

coctajl

Przygotowanie:

Koktajle warzywno-owocowe to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Są pyszne, a przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystajmy zbliżającą się porę letnią i zadbajmy, by w naszym jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców.

Dodając do koktajlu awokado lub siemię lniane uzupełniamy dietę w tłuszcze korzystne dla zdrowia.

Gotowy koktajl spożywamy od razu po przygotowaniu.

Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 222 kcal

Składniki:

  • szklanka wody
  • pół banana (95 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • pół awokado (140 g)
  • garść szpinaku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżeczka mielonych nasion lnu (ok. 6 g)

Przygotowanie:

Banan, jabłko, awokado kroimy w kosteczkę, liście szpinaku szatkujemy lub rwiemy na drobniejsze części. Składniki miksujemy w blenderze, wcześniej dodając wodę, sok z cytryny oraz łyżeczkę mielonych nasion lnu. Gotowy koktajl ozdabiamy liściem szpinaku i plasterkiem cytryny.

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Smacznego!