Przygotowanie:
Koktajle warzywno-owocowe to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Są pyszne, a przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystajmy zbliżającą się porę letnią i zadbajmy, by w naszym jadłospisie nie zabrakło warzyw i owoców.
Dodając do koktajlu awokado lub siemię lniane uzupełniamy dietę w tłuszcze korzystne dla zdrowia.
Gotowy koktajl spożywamy od razu po przygotowaniu.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 222 kcal
Składniki:
- szklanka wody
- pół banana (95 g)
- 1 jabłko (180 g)
- pół awokado (140 g)
- garść szpinaku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżeczka mielonych nasion lnu (ok. 6 g)
Przygotowanie:
Banan, jabłko, awokado kroimy w kosteczkę, liście szpinaku szatkujemy lub rwiemy na drobniejsze części. Składniki miksujemy w blenderze, wcześniej dodając wodę, sok z cytryny oraz łyżeczkę mielonych nasion lnu. Gotowy koktajl ozdabiamy liściem szpinaku i plasterkiem cytryny.
Smacznego!