Truskawkowe śniadanie

przepis-truskawki

Przygotowanie:

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Te pyszne owoce bogate są w witaminy i składniki mineralne, warto więc wykorzystać je do przyrządzania zdrowych i lekkich wiosenno-letnich dań. Poniższy przepis to propozycja zdrowego śniadania, które zapewni energię i dobry humor na cały poranek.

Przepis dla 1 osoby
1 porcja kaszy to ok. 335 kcal
1 porcja koktajlu to ok. 109 kcal

Składniki:

Truskawkowe śniadanie

Kasza jaglana z truskawkami i migdałami:

  • kasza jaglana 55 g
  • truskawki 95 g
  • nasiona słonecznika łyżeczka 5 g
  • migdały całe lub w płatkach 10 g
  • miód naturalny łyżeczka 10g
  • cynamon
  • sól

Koktajl truskawkowy:

  • truskawki 95g
  • jabłko 60 g
  • banan 43g
  • siemię lniane łyżeczka 5g
  • woda ok. pół szklanki (zamiast wody możemy użyć jogurtu naturalnego, śniadanie będzie wtedy zawierać więcej białka i kalorii).

Przygotowanie:

Truskawkowe śniadanie

Kasza jaglana: Kaszę jaglaną prażymy w rondlu ok. 2 minut mieszając, po czym płuczemy ją małą ilością wrzątku. Następnie zalewamy kaszę wrzącą wodą w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) dodając odrobinę soli i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Do gotowej kaszy dodajemy nasiona słonecznika, szczyptę cynamonu, miód i całość mieszamy. Truskawki kroimy na połowę, dodajemy razem z migdałami do kaszy.

Koktajl: Truskawki, jabłko i banana kroimy, wrzucamy do blendera razem z łyżeczką siemienia lnianego. Dodajemy wodę i całość miksujemy.

Smacznego!