Przygotowanie:
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Te pyszne owoce bogate są w witaminy i składniki mineralne, warto więc wykorzystać je do przyrządzania zdrowych i lekkich wiosenno-letnich dań. Poniższy przepis to propozycja zdrowego śniadania, które zapewni energię i dobry humor na cały poranek.
Przepis dla 1 osoby
1 porcja kaszy to ok. 335 kcal
1 porcja koktajlu to ok. 109 kcal
Składniki:
Kasza jaglana z truskawkami i migdałami:
- kasza jaglana 55 g
- truskawki 95 g
- nasiona słonecznika łyżeczka 5 g
- migdały całe lub w płatkach 10 g
- miód naturalny łyżeczka 10g
- cynamon
- sól
Koktajl truskawkowy:
- truskawki 95g
- jabłko 60 g
- banan 43g
- siemię lniane łyżeczka 5g
- woda ok. pół szklanki (zamiast wody możemy użyć jogurtu naturalnego, śniadanie będzie wtedy zawierać więcej białka i kalorii).
Przygotowanie:
Kasza jaglana: Kaszę jaglaną prażymy w rondlu ok. 2 minut mieszając, po czym płuczemy ją małą ilością wrzątku. Następnie zalewamy kaszę wrzącą wodą w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) dodając odrobinę soli i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Do gotowej kaszy dodajemy nasiona słonecznika, szczyptę cynamonu, miód i całość mieszamy. Truskawki kroimy na połowę, dodajemy razem z migdałami do kaszy.
Koktajl: Truskawki, jabłko i banana kroimy, wrzucamy do blendera razem z łyżeczką siemienia lnianego. Dodajemy wodę i całość miksujemy.
Smacznego!