Przygotowanie:
Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo aromatyczne i pyszne. Zamiast brzoskwiń można użyć innych sezonowych owoców np. porzeczek, czereśni lub jagód.
Przepis na ok. 12 porcji (1 kawałek o grubości 2 cm), 1 porcja to ok. 180 kcal
Składniki:
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej graham typ 1850 (można użyć także mąki razowej typ 2000)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2/3 szklanki (140 g) cukru (można zamiennie użyć także 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu)
- 1 duże jajko
- 1/3 (50 g) szklanki oleju
- 1/3 (80 g) szklanki mleka
- aromat waniliowy
- 400 g brzoskwiń
Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy i nacinamy z jednej strony nożykiem. Następnie zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 1 minutę, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę (zostawiając kilka plasterków do dekoracji ciasta). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy pokrojone brzoskwinie i całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy cukier, wlewamy olej, mleko, kilka kropli aromatu, wbijamy jajko i mieszamy (można użyć miksera). Składniki z obu misek łączymy i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier można lekko nasmarować olejem). Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w półplasterki brzoskwinie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez ok. 60 minut.
Smacznego!
Ciasto, z drobnymi zmianami, wykonane na podstawie przepisu z bloga Mała Cukierenka http://www.malacukierenka.pl/