Fleksitarianizm, jako łatwiejsza alternatywa diety wegetariańskiej

W dzisiejszych czasach diety eliminacyjne zyskały ogromną popularność. Bardzo duża część osób rezygnuje ze spożywanie nabiału, glutenu, mięsa, ryb czy też produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety, będzie ona mniej lub bardziej restrykcyjna. Istnieją różne powody, dla których ludzie ograniczają pewne produkty w swoich codziennych jadłospisach. Część z nich rezygnuje...

Placuszki jogurtowe z malinami i borówkami

Do miski wsypać wszystkie składniki rozpoczynając od rozcierania ze sobą jogurtu oraz jaja. Następnie dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy je ze sobą do momentu powstania gładkiej masy. Smażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanego przepisu można zrobić od 6 do nawet 10 placuszków (w zależności od uformowanej od...

Carpaccio z buraka

Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę, na nią plastry buraka, na wierzchu posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem. Całość skropić oliwą i octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.  

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Jedną z popularnych  w ostatnich czasach koncepcji żywieniowych jest Intermittent Fasting (IF). Nazwę tę można przetłumaczyć jako post przerywany. Zakłada ona określony czas, w którym jemy – tzw. okno żywieniowe, przeplatany okresem, w którym powstrzymujemy się od jedzenia. Istnieje wiele odmian IF, ale główny podział można przeprowadzić odróżniając kilkugodzinne okno żywieniowe w...

Żywienie sportowca – przed, w trakcie i po wysiłku

O tym, jak ważne jest prawidłowe okołotreningowe żywienie sportowca przekonał się każdy, kto wystartował np. w biegu długodystansowym po posiłku zawierającym zbyt dużo tłuszczu lub błonnika albo nie zadbał o uzupełnianie węglowodanów w jego trakcie. Są to sytuacje nie tylko nieprzyjemne, ale i niebezpieczne. W trakcie zawodów nagłe pojawienie się dolegliwości jelitowych...

Jak powinna odżywiać się osoba aktywna fizycznie?

Dieta sportowca trenującego zawodowo lub zaawansowanego amatora, czyli osoby trenującej 5 i więcej razy w tygodniu, oprócz tego, że musi dostarczać odpowiedniej ilości kalorii wynikającej z większego zapotrzebowania związanego z aktywnością fizyczną, powinna uwzględniać jeszcze kilka specyficznych założeń. Jeśli trenujesz 60 lub więcej minut każdego dnia, koniecznie musisz je poznać i zastosować....

Jak ćwiczyć by wspierać redukcję tkanki tłuszczowej i się nie zniechęcić?

W internecie można znaleźć masę planów treningowych mających rzekomo pomóc w odchudzaniu. Są nawet propozycje reklamowane jako remedium na wyszczuplenie konkretnej części ciała. Trzeba jednak uświadomić sobie, że nie istnieje coś takiego jak trening odchudzający, a już na pewno nie da się poprzez ćwiczenia odchudzić konkretnej partii ciała. Ruch wspomaga redukcję tkanki...

Dieta jako styl życia

„Od jutra przechodzę na dietę” – chyba każdy z nas chociaż raz wypowiedział to zdanie. „Przyszłam do Pani, bo chcę przejść na dietę” – z kolei takie stwierdzenie słyszał nie jeden raz dietetyk w gabinecie.  Dla większości z nas, pierwszym słowem jakie przychodzi do głowy gdy myślimy o odchudzaniu, jest właśnie “dieta”....

Sałatka z tofu i mango

Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę mango, ogórka oraz cebulkę. Tofu pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, zostawić na minimum 15 minut, następnie podsmażyć do przyrumienienia. Podsmażone tofu dodać do warzyw, wszystko wymieszać. Wymieszać oliwę z przyprawami, sokiem z...

Babeczki z jagodami

Wszystkie składniki (poza jagodami) zmiksować razem na jednolitą masę. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 25 minut.

Tofu na sposób chiński

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Tofu pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć tofu, dodać mieszankę chińską oraz sos sojowy. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowany makaron, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Danie wyłożone na talerzu posypać szczypiorkiem. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.

×