Sałatka z buraka

Autor: Aleksandra Pasich

Nietypowe połączenie rukoli i buraka z pomarańczą, serem feta i orzechami. Warto wypróbować przepis by poznać nowe smaki.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    298 kcal

  • Białko:

    12,1 g

  • Tłuszcze:

    17,9 g

  • Błonnik pokarmowy:

    5,4 g

  • Węglowodany:

    27,5 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g Burak
  • 200 g Pomarańcza
  • 100 g Rukola
  • 90 g Ser feta 12% tłuszczu
  • 15 g Oliwa z oliwek
  • 20 g Orzechy nerkowca
  • Pieprz

 

Przygotowanie:

Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki pokroić w kostkę, pomarańczę w półplasterki i fetę w kostkę. Buraki, fetę, pomarańczę wymieszać z rukolą. Skropić oliwą i posypać posiekanymi orzechami i doprawić do smaku pieprzem.

 

Powrót Powrót