
Sałatki to idealny pomysł na połączenie wszystkich makroskładników prawidłowo zbilansowanej diety. Warzywa dostarczą potrzebnej nam energii, białko odbuduje zniszczone komórki, a tłuszcze przetransportują wszystkie witaminy zawarte w tym posiłku w odpowiednie miejsce.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
334 kcal
- Białko:
19 g
- Tłuszcze:
12 g
- Węglowodany:
38 g
Składniki na 1 porcję:
- 1/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego (40 g)
- 1/4 szklanki mięsa z piersi kurczaka, bez skóry (50 g)
- 1/5 papryki czerwonej (50 g)
- 2 i 1/2 pomidorków koktajlowych (50 g)
- 1/4 ogórka (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku ( 5g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (6 g)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa i upieczonego kurczaka pokroić w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku i ziół przygotować sos. Zapakować go W osobnym pojemniczku.