Sałatka makaronowa ze świeżymi warzywami i piersią z kurczaka

Autor: Patrycja Kulczycka

Sałatki to idealny pomysł na połączenie wszystkich makroskładników prawidłowo zbilansowanej diety. Warzywa dostarczą potrzebnej nam energii, białko odbuduje zniszczone komórki, a tłuszcze przetransportują wszystkie witaminy zawarte w tym posiłku w odpowiednie miejsce.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    334 kcal

  • Białko:

    19 g

  • Tłuszcze:

    12 g

  • Węglowodany:

    38 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego (40 g)
  • 1/4 szklanki mięsa z piersi kurczaka, bez skóry (50 g)
  • 1/5 papryki czerwonej (50 g)
  • 2 i 1/2 pomidorków koktajlowych (50 g)
  • 1/4 ogórka (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku ( 5g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)
  • 2 łyżeczki natki pietruszki (6 g)

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa i upieczonego kurczaka pokroić w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku i ziół przygotować sos. Zapakować go W osobnym pojemniczku.

 

Powrót Powrót