
Wprowadzenie soczewicy do jadłospisu pomoże zapobiec miażdżycy, nadciśnieniu, a także anemii. Zawiera wapń, magnez, sód oraz cynk.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
492 kcal
- Białko:
18 g
- Tłuszcze:
25 g
- Węglowodany:
51 g
Składniki na 1 porcję:
- 1/4 szklanki soczewicy, czarnej (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
- 3 plastry suszonych pomidorów (21 g)
- 2 łyżki kaparów, z puszki (20 g)
- 1/4 cebuli, czerwonej (30 g)
- 1/4 łyżki miodu pszczelego (7 g)
- 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
- 1/2 garści orzechów laskowych (15 g)
- 2 garście rukoli (40 g)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (2 g)
- 1 łyżeczka kolendry, suszonych liście (3 g)
- 1 łyżeczka goździków, mielonych (3 g)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej (2 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego (2 g)
- 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać u gotować w 3 szklankach wody, ok. 15-20 minut, al-dente. Po ugotowaniu, ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Cebulę, natkę pietruszki i orzechy rozdrobnić/drobno pokroić. Soczewicę wymieszać z kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką pietruszki i orzechami. W niewielkim naczyniu przygotować sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszać. Sałatkę wymieszać z sosem, na górze ułożyć rukolę i przekrojone na pół pomidorki.