Jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – spaghetti, w odmienionej bezmięsnej wersji.
Gęsty pomidorowy sos z tofu, możemy podać z ulubionym makaronem i świeżą bazylią. Danie te zachwyca nawet największych miłośników dań mięsnych! Tofu jest bezpiecznym i wartościowym źródłem białka, zawiera fitoestrogeny które mogą pomóc obniżyć cholesterol we krwi oraz przyczynić się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
498 kcal
- Białko:
27,9 g
- Tłuszcze:
13,5 g
- Błonnik:
7,3 g
- Węglowodany:
47,5 g
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu
- 250 g suchego makaronu z mąki z ciecierzycy
- 400 g passaty pomidorowej
- Kilka suszonych na słońcu pomidorów (35 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- Cebula
- Czosnek
- Papryka słodka
- Papryka wędzona
- Oregano
- Świeża bazylia
- Płatki drożdżowe (10 g) – opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać, tofu rozdrobnić drobno widelcem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i suszone pomidory a po chwili tofu. Doprawić papryką i oregano. Smażyć na średnim ogniu aż tofu stanie się chrupkie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić około 10 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli i pierzem. Makaron ugotować w lekko osolonej (1/2 łyżeczki soli) wodzie. Makaron podać z sosem, świeżą bazylią i płatkami drożdżowymi.
Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.