Makaron z ciecierzycy z sosem z tofu i suszonych pomidorów

Autor: Agnieszka Pompecka

Jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – spaghetti, w odmienionej bezmięsnej wersji.
Gęsty pomidorowy sos z tofu, możemy podać z ulubionym makaronem i świeżą bazylią. Danie te zachwyca nawet największych miłośników dań mięsnych! Tofu jest bezpiecznym i wartościowym źródłem białka, zawiera fitoestrogeny które mogą pomóc obniżyć cholesterol we krwi oraz przyczynić się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    498 kcal

  • Białko:

    27,9 g

  • Tłuszcze:

    13,5 g

  • Błonnik:

    7,3 g

  • Węglowodany:

    47,5 g

 

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 250 g suchego makaronu z mąki z ciecierzycy
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Kilka suszonych na słońcu pomidorów (35 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • Cebula
  • Czosnek
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • Oregano
  • Świeża bazylia
  • Płatki drożdżowe (10 g) – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać, tofu rozdrobnić drobno widelcem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i suszone pomidory a po chwili tofu. Doprawić papryką i oregano. Smażyć na średnim ogniu aż tofu stanie się chrupkie. Następnie dodać passatę pomidorową i dusić około 10 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli i pierzem. Makaron ugotować w lekko osolonej (1/2 łyżeczki soli) wodzie. Makaron podać z sosem, świeżą bazylią i płatkami drożdżowymi.

Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót