
Azjatycka inspiracja na obiad z dużą porcją warzyw i kurczaka.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
596 kcal
- Białko:
30 g
- Tłuszcze:
22,8 g
- Błonnik pokarmowy:
4 g
- Węglowodany:
71,4 g
Składniki na 2 porcje:
- 250 g Mięso z ud kurczaka, bez skóry
- 100 g Ryż paraboiled
- 300 g Papryka
- 100 g Marchew
- 100 g Por
- 100 g Mango
- 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
- 10 g Olej rzepakowy
- Zioła tajskie, czosnek, imbir, cynamon, szczypiorek, sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju podsmażyć czosnek i pokrojonego w pierścienie pora. Następnie dorzucić pokrojoną w słupki paprykę oraz marchewkę. Do warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i całość dusić. Na koniec dodać sos sojowy, pokrojone mango, mleczko kokosowe i wspomniane przyprawy. Całość dobrze wymieszać i podawać z ryżem oraz dużą ilością szczypiorku.