Kurczak w sosie kokosowym z tajskimi ziołami

Autor: Aleksandra Pasich

Azjatycka inspiracja na obiad z dużą porcją warzyw i kurczaka.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    596 kcal

  • Białko:

    30 g

  • Tłuszcze:

    22,8 g

  • Błonnik pokarmowy:

    4 g

  • Węglowodany:

    71,4 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g Mięso z ud kurczaka, bez skóry
  • 100 g Ryż paraboiled
  • 300 g Papryka
  • 100 g Marchew
  • 100 g Por
  • 100 g Mango
  • 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
  • 10 g Olej rzepakowy
  • Zioła tajskie, czosnek, imbir, cynamon, szczypiorek, sos sojowy

 

Przygotowanie:

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju podsmażyć czosnek i pokrojonego w pierścienie pora. Następnie dorzucić pokrojoną w słupki paprykę oraz marchewkę. Do warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i całość dusić. Na koniec dodać sos sojowy, pokrojone mango, mleczko kokosowe i wspomniane przyprawy. Całość dobrze wymieszać i podawać z ryżem oraz dużą ilością szczypiorku.

 

Powrót Powrót