Jajka faszerowane – zapiekane z migdałami

Autor: Urszula Stankiewicz-Stram

Znudziły Ci się jajka sadzone? Nafaszeruj je i zapiecz!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    125 kcal

  • Białko:

    5 g

  • Tłuszcze:

    9,28 g

  • Błonnik pokarmowy:

    9 g

  • Węglowodany:

    6,26 g

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 ogórek kiszony
  • łyżeczka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałów
  • łyżeczka posiekanego kopru

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż na połowę, cebulkę siekamy w kostkę razem z ogórkiem, solimy lekko i pieprzymy, dodajemy chrzan oraz majonez i koper, z jajek wyjmujemy żółtko oraz kawałek białka tak aby nie uszkodzić skorupy, rozgniatamy widelcem, dodajemy do farszu, mieszamy, jajka faszerujemy farszem, posypujemy płatkami migdałów i obsmażamy.

 

Powrót Powrót