Przygotowanie:
Jeśli masz dosyć zupy ogórkowej i pomidorowej, koniecznie wypróbuj pożywną zupę z soczewicy na mleczku kokosowym. Zupa jest szybka w przygotowaniu, a dzięki dużej ilości soczewicy i ziemniaków zaspokoi puste brzuchy domowników. Świetnie sprawdzi się także na imprezę, w której będą uczestniczyć weganie stanowiąc dla nich ciekawą propozycję w Twoim menu.
Wartość odżywcza w 1 sporej/ obiadowej porcji (ok. 6 porcji, w zależności od gęstości):
- Energia 379 kcal
- Białko 14,5 g
- Tłuszcze 17 g
- Węglowodany 49 g
- Błonnik 8 g
Składniki:
- 100 g Seler
- 100 g Pietruszka, korzeń
- 200 g Marchew
- 100 g Cebula
- 60 g Por
- 20 g Oliwa z oliwek
- 350 g Ziemniaki
- 250 g Soczewica czerwona, nasiona suche
- 400 g Mleko kokosowe
- Papryka w proszku (łyżeczka), curry (opcjonalnie)
Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić w kostkę i zalać wodą u mnie ok. 2,5 litra. Cebulę i por posiekać i podsmażyć na oliwie, gdy już lekko się zarumienią dodać paprykę w proszku i delikatnie przesmażyć, dodać do gotującej się włoszczyzny. Gdy warzywa będą miękkie dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, a po kilku minutach soczewicę. Gotować na małym ogniu do momentu ugotowania soczewicy. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem i dodać mleko kokosowe, zagotować. Na talerzu podawać posypaną zieleniną. Smacznego!