Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 554 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcze: 35 g
- Węglowodany: 37 g
Składniki na 6 porcji:
- Ciasto: 250g mąki
- 150g masła
- łyżeczka soli
- jajko
- Nadzienie: 150g wędzonego łososia
- 400g mrożonego szpinaku
- 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
- jajko
- kulka mozzarelli (200g)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nadzienie:
Szpinak ugotować w garnku do momentu rozmrożenia, odparować lub wybrać wodę łyżką dodać niego przeciśnięty przez praskę czosnek, i pieprz, bazylię, jajko i śmietankę.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.
Na ciasto położyć pokrojonego na kawałki łososia, na niego ułożyć szpinak, a na wierzch pokrojoną w plastry mozzarellę. Upiec wszystko razem około 20 minut w temperaturze 160°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka