Tarta z łososiem i szpinakiem

Autor: Agnieszka Pompecka

Tarta to efektywny pomysł na obiad czy kolację – możesz ją przygotować z różnych składników. My szczególnie polecamy tę wersję z łososiem!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    554 kcal

  • Białko:

    21 g

  • Tłuszcze:

    35 g

  • Węglowodany:

    37 g

 

Składniki na 6 porcji:

  • Ciasto: 250g mąki
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • Nadzienie: 150g wędzonego łososia
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 5 łyżek śmietanki 12% (75ml)
  • jajko
  • kulka mozzarelli (200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Nadzienie:

Szpinak ugotować w garnku do momentu rozmrożenia, odparować lub wybrać wodę łyżką dodać niego przeciśnięty przez praskę czosnek, i pieprz, bazylię, jajko i śmietankę. 

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min.

Na ciasto położyć pokrojonego na kawałki łososia, na niego ułożyć szpinak, a na wierzch pokrojoną w plastry mozzarellę. Upiec wszystko razem około 20 minut w temperaturze 160°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót