Przygotowanie:
A może odmiana dla tradycyjnego serka do smarowania, masła czy innych smarowideł. Przedstawiamy Wam pastę z duszonych, kolorowych warzyw z przyprawami. Z sezonowymi warzywami na kanapce lub grzance, będą się idealnie komponować.
Wartość odżywcza w 4 porcjach:
- Energia 548 kcal
- Białko 15 g
- Tłuszcze 16 g
- Węglowodany 91 g
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebulka duszona z kurkumą
- ½ szklanki namoczonych płatków owsianych
- olej rzepakowy do duszenia warzyw
- szczypta soli
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę dusić z kurkumą przez ok. 5 min. Dodać warzywa i dusić je z płatkami owsianymi ok. 20 min. Następnie pastę doprawić i kilka minut dłużej dusić na małym ogniu.
Zuzanna Wieła
dietetyk