W ostatnim czasie na rynku polskim nastąpiło wielkie zainteresowanie kaszami. Pewnie sam nie raz zastanawiałeś się skąd to się wzięło? Na półkach sklepowych zauważasz różne odmiany i rodzaje kasz, zaczynając od najszybszej do przygotowania kuskus, przez orkiszową, kończąc na tej jednej z najbardziej wartościowych – gryczanej. To właśnie ta ostatnia wzbudza kontrowersje, bo którą powinniśmy wybrać jeśli zdecydujemy się na grykę? Paloną? Prażoną? Niepaloną?
Na czym polega różnica?
Warto zacząć od tego, że kasza gryczana palona i prażona to dokładnie to samo, czyli kasza, która została poddana wcześniejszej obróbce cieplnej. Dzięki temu procesowi, staje się ona bardziej aromatyczna, jednak prażenie dodaje jej charakterystycznej goryczki. Z kolei kasza niepalona, jest jedynie suszona, przez co jej smak jest delikatniejszy.
Którą więc wybrać?
Nie da się nie zauważyć prozdrowotnych właściwości kaszy gryczanej samej w sobie. Nie raz pewnie słyszałeś od mamy, babci, cioci, że kasza to najzdrowszy dodatek do drugiego dania. Jednak jako małe dziecko zaciskałeś zęby i wzbraniałeś się przed nią. Czas to zmienić i wyjaśnię dlaczego warto wybrać właśnie tę niepaloną.
Właściwości kasz – białko.
Kasza jako dodatek węglowodanowy do obiadu jest również dobrym źródłem białka. Jego ilość zależy od klimatu, w którym jest uprawiana (im cieplej tym więcej). Białko z kaszy w porównaniu z białkiem ze zbóż jest lepiej przyswajalne. Zawiera również dwa aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć: tryptofan oraz lizynę.
W 100g ugotowanej kaszy niepalonej znajdziesz 0,4g białka więcej niż w kaszy palonej. 06_Dziedzic wykazują, że podczas procesu prażenia kaszy zmienia się w niej zawartość substancji odżywczych. Pogarsza się jakość białka, jak również zmieniają się jego właściwości przeciwutleniające.
Co więc korzystnego wynika z jej nieprażenia?
Flawonoidy, czyli substancje, które są głównym przeciwutleniaczem w kaszy gryczanej. Zapobiegają one powstawaniu chorób cywilizacyjnych, do których należą między innymi: zawał serca, choroba niedokrwienna serca czy też miażdżyca. W kaszy niepalonej dostarczysz ich aż 19mg zjadając 100g kaszy, w palonej natomiast ich zawartość spada do 4 mg/100g.
Kasza gryczana jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, składników mineralnych takich jak: fosfor, wapń, żelazo, nikiel, kobalt, cynk, miedź, jod, bor oraz magnez. To właśnie magnez w dzisiejszej dobie zabiegania koi Twoje nerwy i wpływa pozytywnie na Twój układ sercowo – naczyniowy. W kaszy gryczanej znajdziesz również wiele kwasów organicznych, między innymi: szczawiowy, foliowy (zalecany zwłaszcza kobietom w ciąży i w trakcie jej planowania), jabłkowy oraz cytrynowy. W procesie prażenia ich zawartość maleje, co daje Ci kolejny argument aby w sklepie sięgnąć po jaśniejszą z kasz. Jeżeli jesteś osobą borykającą się z problemem zaparć, kasza jest idealnym produktem, aby się ich pozbyć. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, kasza działa jak znakomity naturalny środek je zwalczający. Tak jak w przypadku mikro i makroelementów, jego zawartość będzie wyższa w przypadku kaszy nieprażonej.
Jaki z tego wniosek?
Kasza gryczana jako dodatek do obiadu jest doskonałym źródłem wielu substancji prozdrowotnych. Następnym razem sięgając po kaszę gryczaną dobrze zastanów się nad tym, którą wybierzesz.
mgr Karolina Krauczunas