Kolorowe pasty jajeczne

Przygotowanie:

Święta Wielkanocne w pierwszej kolejności kojarzą się z jajkami, jeśli masz dosyć jajek w tradycyjnej postaci i chcesz, aby Twój Wielkanocny stół był piękny i kolorowy koniecznie wypróbuj naszych propozycji na kolorowe pasty.


Pasta jajeczna z łososiem – POMARAŃCZOWA

Wartość odżywcza:

  • Energia 280 kcal
  • Białko 26,5 g
  • Tłuszcze 18 g
  • Węglowodany 2,6 g

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 40 g Łosoś wędzony
  • 40 g Serek twarożkowy chudy
  • Koperek

Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, łososia drobno pokroić, koperek posiekać. Całość wymieszać z serkiem i przyprawić do smaku.



losos-01


Pasta jajeczna z kukurydzą – ŻÓŁTA

Wartość odżywcza:

  • Energia 245 kcal
  • Białko 18 g
  • Tłuszcze 14 g
  • Węglowodany 13,7 g

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 50 g Kukurydza konserwowa
  • 20 g Serek twarożkowy chudy
  • Szczypiorek

Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, kukurydzę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Całość wymieszać z serkiem i szczypiorkiem.



kukurydza-01


Pasta jajeczna z awokado – ZIELONA

Wartość odżywcza:

  • Energia 103 kcal
  • Białko 2,3 g
  • Tłuszcze 6,05 g
  • Węglowodany 11,34 g

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 50 g Awokado
  • 20 g Serek twarożkowy chudy
  • Koperek, sok z cytryny

Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, awokado drobno pokroić, koperek posiekać. Przyprawić sokiem z cytryny oraz niewielką ilością soli i pieprzu.



awokado-01


Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – CZERWONA

Wartość odżywcza:

  • Energia 336 kcal
  • Białko 21 g
  • Tłuszcze 25 g
  • Węglowodany 5,6 g

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 30 g Pomidory suszone w oleju
  • 40 g Ser Feta 18% tłuszczu
  • 10 g Serek twarożkowy chudy
  • Szczypiorek

Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, pomidory drobno pokroić, wymieszać z serem Feta i serkiem. Posypać szczypiorkiem.



pomidory-01



pasty-01



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk