Porady dietetyczne

mgr Karolina Plicha

Jestem absolwentką kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum im. L.Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Po studiach kontynuuję swoją naukę tym razem nie na wykładach a poprzez uczestnictwo w różnych szkoleniach, konferencjach oraz (w zaciszu domowym) z książek z zakresu dietetyki. Od zawsze lubiłam gotować, tworzyć nowe...

Aneta Ziomek

Aneta Ziomek

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika wydziału Chemii Polimerów oraz Studiów Podyplomowych Dietetyka. Instruktorka Fitness. Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia. W związku z tym ciągle poszerzam swoją wiedzę oraz zgłębiam nowinki żywieniowe poprzez udział w szkoleniach, webinarach i warsztatach. Dietetyka i sport to moje pasje. Dlatego wkładam w moją pracę dużo serca i traktuję...

SIBO czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego - rozpoznawanie, leczenie i dietoterapia

SIBO czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego – rozpoznawanie, leczenie i dietoterapia

Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) to zespół klinicznych objawów żołądkowo-jelitowych spowodowanych obecnością nadmiernej liczby bakterii w jelicie cienkim. Głównymi dolegliwościami towarzyszącymi temu zaburzeniu są wzdęcia, biegunki i ból brzucha. Ze względu na niespecyficzne objawy diagnostyka jest utrudniona a częstość występowania SIBO nie do końca poznana, jednak szacuje się że jest to ok...

Dietoterapia w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dietoterapia w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest jedną z nieswoistych chorób zapalnych jelit (NZJ). Najwięcej zachorowań występuje wśród osób młodych (do 40 r.ż.) z predyspozycją genetyczną. Bardzo duże znaczenie w zwiększeniu ryzyka wystąpienia tej choroby mają czynniki środowiskowe, takie jak sposób odżywiania. Jest to schorzenie, które przebiega z okresami remisji („złagodzenia” – w tym czasie niemal...

Zaparcia. Jak z nimi walczyć?

Zaparcia. Jak z nimi walczyć?

Zaparcia są niedocenianym problemem w medycynie a znacznie pogarszają jakość życia cierpiących na nie osób. Występują u około 30% populacji, z czego największą część stanowią obywatele krajów rozwiniętych. Zaparcia to zmniejszona częstotliwość wypróżnień – poniżej 2 w ciągu tygodnia.  W zależności od przyczyny dzielimy zaparcia na pierwotne oraz wtórne. Te pierwsze są...

Czym jest dieta low-FODMAP?

Czym jest dieta low-FODMAP?

Dieta uboga w słabo przyswajalne i fermentujące krótkołańcuchowe węglowodany (FODMAP) jest skuteczną strategią radzenia sobie z objawami zespołu jelita drażliwego (IBS). Liczne badania podniosły “rangę” diety o niskiej zawartości FODMAP, przez co stała się terapią pierwszego rzutu w przypadku IBS. Terapia wykazuje najwyższą skuteczność jeżeli osoba kompetentna, najlepiej dietetyk . Dieta low-FODMAP...

×