Żurek z kiełbasą i jajkiem

Autor: Aleksandra Pasich

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą to idealny obiad na Wielkanoc.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    575 kcal

  • Białko:

    30,8 g

  • Tłuszcze:

    29,7 g

  • Węglowodany:

    54,3 g

  • Błonnik pokarmowy

    10,3 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g Ziemniaki
  • 100 g Marchew
  • 50 g Cebula
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 200 g Żurek śląski - zakwas
  • 100 g Kiełbasa biała (min. 90% mięsa)
  • Duży ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

 

Przygotowanie:

Jajko ugotować na twardo. Następnie zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach i przełożyć do
garnka. Zalać wodą tak, aby poziom był około 1 cm ponad warzywami. Dodać liść
laurowy i ziarenko ziela angielskiego, zagotować. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę
pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni beztłuszczowej i dodać do marchewki. Ziemniaki
pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z kiełbasą oraz czosnkiem przeciśniętym
przez praskę. Gotować żurek tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodać dobrze wstrząśnięty żurek i dużą ilość majeranku, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę najlepiej podać z jajkiem pokrojonym na kawałki.

 

Powrót Powrót