
Placuszki – idealne na deser lub śniadanie na słodko. Wypróbuj je z ulubionymi owocami!
Wartość odżywcza 1 porcji (5 placuszków):
- Energia:
340 kcal
- Białko:
15 g
- Tłuszcze:
5 g
- Węglowodany:
67 g
Składniki na 15 placuszków:
- 1 jajko
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować blenderem, ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe. Porcje masy wlewać na beztłuszczową, teflonową patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor. Podawać z truskawkami.