Zielone pancakes z owocami

Autor: Patrycja Kulczycka

Placuszki – idealne na deser lub śniadanie na słodko. Wypróbuj je z ulubionymi owocami!

 

Wartość odżywcza 1 porcji (5 placuszków):

  • Energia:

    340 kcal

  • Białko:

    15 g

  • Tłuszcze:

    5 g

  • Węglowodany:

    67 g

 

Składniki na 15 placuszków:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka truskawek

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować blenderem, ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe. Porcje masy wlewać na beztłuszczową, teflonową patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor. Podawać z truskawkami.

 

Powrót Powrót