
Propozycja szybkiej i smacznej przekąski. Przepis inspirowany kuchnią włoską. Bruschetta może stanowić dodatek do sałatek warzywnych lub stanowić przystawkę serwowaną przed głównym daniem.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
352 kcal
- Białko:
13 g
- Tłuszcze:
18,7 g
- Węglowodany:
37,8 g
Składniki na 2 porcje:
- Chleb graham (70 g - 2 kromki)
- Pomidory w puszce, kawałki (40g - 4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka )
- Ser mozzarella (30 g - 2 plastry)
- Bazylia (6 g - 3 liście)
Przygotowanie:
W małym garnku rozgrzać połowę oliwy, dodać pomidory w puszce. Następnie gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić ulubionymi ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Pieczywo podpiec w piekarniku lub tosterze. Następnie nałożyć na nie przygotowane pomidory, plaster mozzarelli, skropić pozostałą oliwą i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać ze świeżą bazylią i ulubionymi warzywami.