Wegetariańskie Bolognese– obiad, kolacja

Autor: Marianna Tomasik

Wegetariańskie Bolognese to doskonała opcja dla wegetarian oraz wegan – smakuje tak samo dobrze i jest równie odżywcze jak klasyczne Spaghetti. Nie musisz być wegetarianinem, aby spróbować tego dania – ten makaron z pewnością posmakuje nawet największemu mięsożercy!

 

Wartość odżywcza 1 porcji: 577 Kcal

  • B:

    28 g

  • T:

    22 g

  • W:

    69 g

 

Składniki:

  • 1/2 garści makaronu pełnoziarnistego spaghetti (70 g)
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej (60 g)
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1/3 papryki (100 g)
  • 1/3 cebuli (40 g)
  • 1/2 wędzonego tofu (90 g)
  • łyżeczka papryki w proszku (4 g)
  • łyżeczka nasion słonecznika (5 g)
  • łyżka oliwy z oliwek (10 g)

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al. dente. Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Tofu zetrzyj na tarce do miseczki, dodaj paprykę i oliwę, a następnie wymieszaj. Następnie podsmaż je na patelni aż do zarumienienia. Dodaj na patelnię resztę składników, wlej passatę, całość zamieszaj. Podawaj z bazylią/kolendrą/ulubionymi przyprawami.

 

Powrót Powrót