Wegański deser a’la Snickers

Autor: Agnieszka Pompecka

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    444 kcal

  • Białko:

    10 g

  • Tłuszcze:

    23 g

  • Węglowodany:

    50 g

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g daktyli suszonych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g masła orzechowego
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 15 g syropu z agawy lub innego słodzika
  • 30 g malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

W dwóch osobnych naczyniach namoczyć daktyle i orzechy na około godzinę. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu potem ostudzić. Z orzechów nerkowca odlać wodę i połączyć je z kaszą jaglaną, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Całość zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu zmiksować na gładką masę odsączone daktyle z masłem orzechowym i szczyptą soli. W słoiczku warstwami układać obie masy, na wierzchu posypując startą na tarce czekoladą. Na wierzch ułożyć maliny.

 

Powrót Powrót