
Wegańska tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. To danie, do którego nie potrzebujecie dużo czasu na przygotowanie, ale pomimo to jest bardzo pożywne i sycące.
Do środka można wrzucić swoje ulubione dodatki, zioła czy przyprawy. Natomiast obowiązkowymi składnikami są płatki drożdżowe, kurkuma oraz czarna sól morska kala-namak, która dodaje charakterystycznego jajecznego aromatu tofucznicy.
Tofu to świetny zamiennik mięsa w diecie wegańskiej, zawiera niewiele kalorii (około 107 kcal/100g), ale stosunkowo dużo białka.
Ponadto posiada niski indeks glikemiczny (IG 15), z tego względu jest dobrym produktem w diecie diabetyków.
Tofu to również świetne źródło wapnia, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
191 kcal
- Białko:
14,32 g
- Tłuszcze:
13,15 g
- Węglowodany:
4 g
Składniki:
- ½ kostki tofu naturalnego (100 g)
- 1 cebulka dymka (20 g)
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (5 g)
- 2 łyżki mleka sojowego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- Szczypta soli kala-namak i pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę oraz kurkumę. Podsmażyć chwilę, mieszając. Tofu pokruszyć widelcem, dodać na patelnię. Doprawić solą kala-namak oraz pieprzem. Dodać płatki drożdżowe i chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Jeżeli tofucznica jest za sucha, dodać mleko sojowe i wymieszać. Po chwili zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis autorstwa, stażysty poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu – Agnieszka Pompecka.