Wegańska tofucznica

Autor: Agnieszka Pompecka

Wegańska tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. To danie, do którego nie potrzebujecie dużo czasu na przygotowanie, ale pomimo to jest bardzo pożywne i sycące.
Do środka można wrzucić swoje ulubione dodatki, zioła czy przyprawy. Natomiast obowiązkowymi składnikami są płatki drożdżowe, kurkuma oraz czarna sól morska kala-namak, która dodaje charakterystycznego jajecznego aromatu tofucznicy.
Tofu to świetny zamiennik mięsa w diecie wegańskiej, zawiera niewiele kalorii (około 107 kcal/100g), ale stosunkowo dużo białka.
Ponadto posiada niski indeks glikemiczny (IG 15), z tego względu jest dobrym produktem w diecie diabetyków.
Tofu to również świetne źródło wapnia, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    191 kcal

  • Białko:

    14,32 g

  • Tłuszcze:

    13,15 g

  • Węglowodany:

    4 g

 

Składniki:

  • ½ kostki tofu naturalnego (100 g)
  • 1 cebulka dymka (20 g)
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (5 g)
  • 2 łyżki mleka sojowego (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • Szczypta soli kala-namak i pieprzu
  • ½ łyżeczki kurkumy

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę oraz kurkumę. Podsmażyć chwilę, mieszając. Tofu pokruszyć widelcem, dodać na patelnię.  Doprawić solą kala-namak oraz pieprzem. Dodać płatki drożdżowe i chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Jeżeli tofucznica jest za sucha, dodać mleko sojowe i wymieszać. Po chwili zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis autorstwa, stażysty poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu – Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót