Tofu z ryżem i warzywami

Autor: mojdietetyk

Idealny obiad dla osób nie mających czasu na gotowanie. Ten posiłek przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dzięki dużej ilości warzyw nie odczujemy szybko uczucia głodu.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    597 kcal

  • Białko:

    25,2 g

  • Tłuszcze:

    20,9 g

  • Węglowodany:

    81,9 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Ryż biały (70 g - 5 łyżek)
  • Tofu wędzone (90 g - ½ opakowania)
  • Mieszanka chińska mrożona (225 g - ½ opakowania)
  • Fasolka szparagowa (100 g - ¾ szklanki)
  • Sos sojowy (10 g - 2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Sezam (5 g - 1 łyżeczka)

 

Przygotowanie:

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

 

Powrót Powrót