Świąteczne ciasto

Autor: Patrycja Kulczycka

Szybkie ciasto z kakao – idealne na świąteczny stół!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    133 kcal

  • Białko:

    3,53 g

  • Tłuszcze:

    7 g

  • Węglowodany:

    25,8 g

 

Składniki na keksówkę o dł. 22-26 cm, około 15 porcji:

  • 210 g Mąka orkiszowa jasna
  • 175 g Erytrol
  • 30 g Kakao naturalne
  • 5 g Soda oczyszczona
  • 200 g Sok pomarańczowy
  • 30 g Olej rzepakowy
  • 5 g Ocet jabłkowy
  • Gorzka czekolada do polewy, łyżka mleka roślinnego lub krowiego, płatki migdałowe do dekoracji, szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąkę, erytrol, kakao i sodę wsypać do miski i wymieszać, następnie wlać delikatnie mokre składniki, wymieszać szpatułką aż ciasto będzie lśniące. Keksówkę wyłożyć papierem, następnie wlać ciasto, piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku.  Po upieczeniu ciasto wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Polewą posmarować ciasto, udekorować płatkami migdałowymi.

 

Powrót Powrót