
Smoothie bowl to świetna opcja na śniadanie, szczególnie w letnie dni. Można wykonywać je na wiele sposobów, używając przeróżnych owoców oraz….warzyw! To idealna opcja, żeby ,,przemycić’’ warzywa do posiłku. W tym przypadku jest to szpinak, który nadaje smoothie zielonego koloru. Poniżej znajduje się przepis – przetestuj go i przekonaj się, że połączenie owoców i warzyw smakuje naprawdę dobrze!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kaloryczność:
454 kcal
- Białko:
16 g
- Tłuszcz:
14 g
- Węglowodany:
76 g
Składniki
- 1 banan (120g)
- 4 łyżki płatków owsianych (40g)
- garść borówek (50g)
- kilka malin (20g)
- łyżeczka siemienia lnianego (5g)
- łyżeczka erytrytolu (5g)
- 1/3 szklanki napoju sojowego (100 ml)
- garść młodego szpinaku (25g)
- pół garści nerkowców (15g)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Szpinak opłukać w wodzie, a następnie zblendować go na gładką masę wraz z bananem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, erytrytolem i napojem sojowym. Dla smaku można dodać odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do miseczki, udekorować owocami i orzechami.
Dodatkowo: w ciepłe dni szczególnie sprawdzą się owoce mrożone – to nada smoothie mroźnej i orzeźwiającej konsystencji.