
Pyszna i aromatyczna sałatka w oryginalnym połączeniu smakowym! Występuje w wersji wegańskiej – z tofu w roli głównej. Danie to jest lekkie i szybkie w wykonaniu, więc świetnie nada się na szybką kolację lub posiłek do pracy czy szkoły.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
220 kcal
- Białko:
5,9 g
- Tłuszcze:
13,1 g
- Błonnik:
1,94 g
- Witamina A:
381,7 µg
- Witamina C:
31,2 mg
- Węglowodany:
20,39 g
Składniki na 3 porcje:
- Sałatka: 4 garści szpinaku (100g)
- 1 mango (280g)
- Pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego (100g)
- 1 ogórek szklarniowy (180g)
- 1 cebula czerwona (90g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- Szczypta pieprzu cayenne
- Łyżeczka kminu rzymskiego
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- Ząbek czosnku (5g)
- Szczypta soli i pieprzu
- Łyżka soku z cytryny (6g)
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę mango, ogórka oraz cebulkę. Tofu pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, zostawić na minimum 15 minut, następnie podsmażyć do przyrumienienia. Podsmażone tofu dodać do warzyw, wszystko wymieszać. Wymieszać oliwę z przyprawami, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.