Sałatka z tofu i mango

Autor: Agnieszka Pompecka

Pyszna i aromatyczna sałatka w oryginalnym połączeniu smakowym! Występuje w wersji wegańskiej – z tofu w roli głównej. Danie to jest lekkie i szybkie w wykonaniu, więc świetnie nada się na szybką kolację lub posiłek do pracy czy szkoły.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    220 kcal

  • Białko:

    5,9 g

  • Tłuszcze:

    13,1 g

  • Błonnik:

    1,94 g

  • Witamina A:

    381,7 µg

  • Witamina C:

    31,2 mg

  • Węglowodany:

    20,39 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • Sałatka: 4 garści szpinaku (100g)
  • 1 mango (280g)
  • Pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego (100g)
  • 1 ogórek szklarniowy (180g)
  • 1 cebula czerwona (90g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • Ząbek czosnku (5g)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Łyżka soku z cytryny (6g)

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę mango, ogórka oraz cebulkę. Tofu pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach, zostawić na minimum 15 minut, następnie podsmażyć do przyrumienienia. Podsmażone tofu dodać do warzyw, wszystko wymieszać. Wymieszać oliwę z przyprawami, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót