Sałatka jarzynowa

Autor: Aleksandra Pasich

Sałatka jarzynowa to pełna warzyw propozycja na kolację lub śniadanie. Najbardziej kojarzy się z Wielkanocą, jednak może częściej gościć na Twoim stole.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    160 kcal

  • Białko:

    8,8 g

  • Tłuszcze:

    7,4 g

  • Węglowodany:

    21,9 g

  • Błonnik pokarmowy:

    7,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g Marchew z groszkiem mrożona
  • 30 g Jaja kurze całe (1/2 szt.)
  • 50 g Ogórek kiszony
  • 20 g Cebula
  • 30 g Jogurt naturalny
  • 10 g Majonez
  • 30 g Pietruszka
  • 30 g Seler korzeniowy
  • Koperek

 

Przygotowanie:

Jajko ugotować na twardo. Świeże warzywa pokroić i ugotować z mrożonymi w niewielkiej ilości osolonej wody, po czym odcedzić je i przestudzić. Ogórka, cebulę i połowę jajka drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Powrót Powrót