
Sałatka jarzynowa to pełna warzyw propozycja na kolację lub śniadanie. Najbardziej kojarzy się z Wielkanocą, jednak może częściej gościć na Twoim stole.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
160 kcal
- Białko:
8,8 g
- Tłuszcze:
7,4 g
- Węglowodany:
21,9 g
- Błonnik pokarmowy:
7,5 g
Składniki na 1 porcję:
- 100 g Marchew z groszkiem mrożona
- 30 g Jaja kurze całe (1/2 szt.)
- 50 g Ogórek kiszony
- 20 g Cebula
- 30 g Jogurt naturalny
- 10 g Majonez
- 30 g Pietruszka
- 30 g Seler korzeniowy
- Koperek
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Świeże warzywa pokroić i ugotować z mrożonymi w niewielkiej ilości osolonej wody, po czym odcedzić je i przestudzić. Ogórka, cebulę i połowę jajka drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.