Rozgrzewająca zupa dyniowa

Autor: mojdietetyk

Idealna na zimne i mroźne wieczory. Rozgrzewająca, pełna witamin – zupa dyniowa. To wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację, świetnie sprawdzi się do grzanek lub świeżego pieczywa.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    390 kcal

  • Białko:

    8,62 g

  • Tłuszcze:

    16,4 g

  • Węglowodany:

    20,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Dynia (150 g - ¼ dyni)
  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Marchew (45 g - 1 sztuka)
  • Bulion warzywny (125 g - ½ szklanki)
  • Pestki dyni (10g - 1 łyżka)
  • Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Czosnek świeży - 15 g

 

Przygotowanie:

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać puree z dyni, doprawić oregano, solą, pieprzem oraz curry. Następnie całość zblendować na gładki krem. Podawać ze świeżą pietruszką, pestkami dyni oraz pieczywem.

 

Powrót Powrót