
Piersi kurczaka to jedno z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych mięs, które znalazło swoje stałe miejsce na talerzach konsumentów na całym świecie. Jest bogate w białko i ma neutralną w smaku konsystencję, ale także jest ceniony za swoją zdrową wartość odżywczą i możliwość zastosowania w rozmaitych potrawach. Piersi kurczaka stanowią nieodłączny element wielu kuchni i codziennych dań, zaspokajając różnorodne gusta i potrzeby żywieniowe. Czasami natomiast brakuje nam pomysłów na potrawy z piersią kurczaka.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
607 kcal
- Białko:
44 g
- Tłuszcze:
28 g
- Węglowodany:
48 g
Składniki na 1 porcję:
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry (100g - pół piersi)
- Szpinak (20g - garść)
- Suszone pomidory w oleju po odsączeniu (40g - 2 plastry)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Ser mozzarella (60g - ½ kulki)
- Kasza jęczmienna pęczak (50g - ½ woreczka)
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka (lub mięso z piersi kurczaka pokroić na grubsze paski) posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Na mięso położyć garść szpinaku, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojony w plastry czosnek. Następnie nałożyć pokrojony ser mozzarella. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie ugotować kaszę pęczak wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczki podajemy z ugotowaną kaszą pęczak.