
Płatki owsiane poprawią glikemię u osób z nietolerancją glukozy, są też bogatym źródłem błonnika. Stworzą idealne danie dla osób szukających smacznego deseru, nie wpływającego na wzrost cholesterolu.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
219 kcal
- Białko:
9 g
- Tłuszcze:
6 g
- Węglowodany:
33 g
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 2/3 banana (70 g)
- 1/3 opak. Budyniu o smaku waniliowym, bez cukru (15 g)
- 1/2 opakowania skyru (75 g)
- 1/3 szklanki mleka 2% (80 ml)
- 1/2 kostki czekolady gorzkiej 80% kakao (5 g)
- 1/2 garści borówek (25 g)
- 1/2 łyżki masła orzechowego (10 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
Przygotowanie:
Łyżkę skyru (25 g) rozpuścić w kąpieli wodnej z czekoladą. Płatki owsiane zblendować z bananem, budyniem, pozostałym skyrem (50 g) i mlekiem. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. 2/3 przelać do naczynia żaroodpornego, następnie dodać rozpuszczoną ze skyrem czekoladę, a następnie pozostałą część zmiksowanych płatków. Posypać borówkami i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Polać masłem orzechowym.