Pieczona owsianka z niespodzianką

Autor: Patrycja Kulczycka

Płatki owsiane poprawią glikemię u osób z nietolerancją glukozy, są też bogatym źródłem błonnika. Stworzą idealne danie dla osób szukających smacznego deseru, nie wpływającego na wzrost cholesterolu.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    219 kcal

  • Białko:

    9 g

  • Tłuszcze:

    6 g

  • Węglowodany:

    33 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • 2/3 banana (70 g)
  • 1/3 opak. Budyniu o smaku waniliowym, bez cukru (15 g)
  • 1/2 opakowania skyru (75 g)
  • 1/3 szklanki mleka 2% (80 ml)
  • 1/2 kostki czekolady gorzkiej 80% kakao (5 g)
  • 1/2 garści borówek (25 g)
  • 1/2 łyżki masła orzechowego (10 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)

 

Przygotowanie:

Łyżkę skyru (25 g) rozpuścić w kąpieli wodnej z czekoladą. Płatki owsiane zblendować z bananem, budyniem, pozostałym skyrem (50 g) i mlekiem. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. 2/3 przelać do naczynia żaroodpornego, następnie dodać rozpuszczoną ze skyrem czekoladę, a następnie pozostałą część zmiksowanych płatków. Posypać borówkami i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Polać masłem orzechowym.

 

Powrót Powrót