Pełnoziarniste gofry z cukinią, marchwią i papryką z dodatkiem awokado i jajkiem sadzonym

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Pełnoziarniste gofry z cukinią, marchwią i papryką z dodatkiem awokado i jajkiem sadzonym

 

Wartość odżywcza 1 sztuce z jajkiem sadzonym (1 szt. - 60 g) i awokado (1/2 szt. - 70 g):

  • Energia:

    398 kcal

  • Białko:

    14,4 g

  • Tłuszcze:

    30,8 g

  • Węglowodany:

    19,3 g

 

Składniki na około 10 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale można eksperymentować) 180 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 330 ml mleka (może być także roślinne)
  • ok. 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 60 g Marchew
  • 60 g Papryka czerwona
  • 100 g Cukinia

 

Przygotowanie:

Białka jajek ubić. Resztę składników zmiksować (mąkę dobrze jest przesiać), a na koniec dodać ubitą pianę i drobno pokrojone lub starte warzywa. Gofrownica w ruch i smacznego!

 

Powrót Powrót