
Pełnoziarniste gofry z cukinią, marchwią i papryką z dodatkiem awokado i jajkiem sadzonym
Wartość odżywcza 1 sztuce z jajkiem sadzonym (1 szt. - 60 g) i awokado (1/2 szt. - 70 g):
- Energia:
398 kcal
- Białko:
14,4 g
- Tłuszcze:
30,8 g
- Węglowodany:
19,3 g
Składniki na około 10 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale można eksperymentować) 180 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 330 ml mleka (może być także roślinne)
- ok. 120 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 60 g Marchew
- 60 g Papryka czerwona
- 100 g Cukinia
Przygotowanie:
Białka jajek ubić. Resztę składników zmiksować (mąkę dobrze jest przesiać), a na koniec dodać ubitą pianę i drobno pokrojone lub starte warzywa. Gofrownica w ruch i smacznego!