
Pappardelle z pieczarkami to danie, które zachwyca prostotą i bogatym, głębokim smakiem. Ten makaron świetnie komponuje się z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posiekaną natką pietruszki. To doskonały wybór na kolację w chłodniejszy wieczór lub na popisowe danie, którym zachwycisz bliskich przy wspólnym stole.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kcal:
446
- B:
16 g
- T:
13 g
- W:
70 g
Składniki (na 16 ciastek):
- 1 szklanka makaronu pappardelle (80g)
- 5 pieczarek (100g)
- łyżka jogurtu naturalnego gęstego (25g)
- -1/4 cebuli (30g)
- pół garści liści pietruszki (24g)
- łyżeczka słodkiej papryki (4g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Posypać słodką paprykę i wymieszać. Smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać na patelnię ugotowany makaron, łyżkę jogurtu oraz szczyptę soli. Całość przełożyć na talerz i posypać pietruszką.