Pappardelle z pieczarkami – obiad, kolacja

Autor: Marianna Tomasik

Pappardelle z pieczarkami to danie, które zachwyca prostotą i bogatym, głębokim smakiem. Ten makaron świetnie komponuje się z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posiekaną natką pietruszki. To doskonały wybór na kolację w chłodniejszy wieczór lub na popisowe danie, którym zachwycisz bliskich przy wspólnym stole.

 

 

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    446

  • B:

    16 g

  • T:

    13 g

  • W:

    70 g

 

Składniki (na 16 ciastek):

  • 1 szklanka makaronu pappardelle (80g)
  • 5 pieczarek (100g)
  • łyżka jogurtu naturalnego gęstego (25g)
  • -1/4 cebuli (30g)
  • pół garści liści pietruszki (24g)
  • łyżeczka słodkiej papryki (4g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Posypać słodką paprykę i wymieszać. Smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać na patelnię ugotowany makaron, łyżkę jogurtu oraz szczyptę soli. Całość przełożyć na talerz i posypać pietruszką. 

 

 

Powrót Powrót