Omlet z truskawkami i borówkami

Autor: mojdietetyk

Smaczna opcja na śniadanie zwłaszcza w sezonie letnim ze świeżymi owocami.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    951 kcal

  • Białko:

    34,8 g

  • Tłuszcze:

    38,8 g

  • Węglowodany:

    123,6 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze 3 szt. (180g)
  • Mleko 120 ml
  • Mąka pełnoziarnista 12 łyżek (120g)
  • Truskawki świeże 80g
  • Borówki 50 g
  • Masło 4 łyżeczki (20g)
  • Cukier 2 łyżeczki (10g)
  • Sól szczypta

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wymieszać, następnie dodać żółtka i cukier. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzej masło i wylej na nią ciasto. Smażyć na małym ogniu ok 5 minut jedną stronę, drugą ok 2 minuty. Połowę truskawek zblendować na mus. Omlet przełożyć na talerz, polać musem i dodać owoce.

 

Powrót Powrót