Omlet biszkoptowy z serkiem i owocami

Autor: Patrycja Kulczycka

Białko to niezastąpiony element prawidłowego jadłospisu. Jest ono potrzebne do odbudowy zużywających się tkanek, wchodzi w skład ciał odpornościowych, a także utrzymuje prawidłowe pH.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    248 kcal

  • Białko:

    18 g

  • Tłuszcze:

    13 g

  • Węglowodany:

    15 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 sztuki jaj całych, kurzych (100 g)
  • 3/4 łyżki jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu (15 g)
  • 1 łyżka mąki owsianej (10 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 3 i 1/3 łyżeczki serka homogenizowanego, waniliowego (50 g)

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty doli. Następnie dodać żółtka, jogurt i mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 3 minutach energicznie obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami i serkiem.

 

Powrót Powrót