
Białko to niezastąpiony element prawidłowego jadłospisu. Jest ono potrzebne do odbudowy zużywających się tkanek, wchodzi w skład ciał odpornościowych, a także utrzymuje prawidłowe pH.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
248 kcal
- Białko:
18 g
- Tłuszcze:
13 g
- Węglowodany:
15 g
Składniki na 1 porcję:
- 2 sztuki jaj całych, kurzych (100 g)
- 3/4 łyżki jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu (15 g)
- 1 łyżka mąki owsianej (10 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 3 i 1/3 łyżeczki serka homogenizowanego, waniliowego (50 g)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty doli. Następnie dodać żółtka, jogurt i mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 3 minutach energicznie obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami i serkiem.