Omlet bananowy z sosem kakaowym

Autor: Aleksandra Pasich

Idealny posiłek gdy masz ochotę na coś słodkiego! Połączenie banana z jajkami to duet, w którym się zakochasz.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    481 kcal

  • Białko:

    21,3 g

  • Tłuszcze:

    20,2 g

  • Błonnik pokarmowy:

    8,9 g

  • Węglowodany:

    63,7 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 120 g Banan
  • 20 g Płatki owsiane
  • 5 g Olej rzepakowy
  • 10 g Kakao naturalne w proszku
  • 10 g Miód pszczeli
  • 100 g Truskawki

 

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami oraz płatkami. Masę jajeczną wylać na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do ścięcia. W międzyczasie w małym pojemniku rozmieszać kakao z niedużą ilością wrzątku tak by powstał gęsty ale lejący się sos kakaowy. Omlet polać sosem kakaowym oraz miodem. Podawać z pokrojonymi truskawkami.

 

Powrót Powrót