Mini babeczki korzenne

Autor: Aleksandra Jędrych

Mini babeczki z korzennymi przyprawami świetnie komponują się z poranną kawą! Przepis jest prosty – zachęcam do przygotowania tych słodkości!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji to 218 kcal, w całości:

  • Energia:

    1313 kcal

  • Białko:

    27 g

  • Tłuszcze:

    74 g

  • Węglowodany:

    146 g

 

Składniki na 6 porcji:

  • 100g płatków owsianych
  • 130g banana
  • 120g musu z jabłek
  • 1 jajko
  • 70g marchewki
  • 50g oleju
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać rozgniecionego banana, mus, jajko i olej, przyprawy, wymieszać. Dodać zmiksowane na mąkę płatki owsiane, sodę, proszek i sok z cytryny. Połączyć łyżką. Nakładać do niedużych foremek, piec 25-30 min w 180 st do suchego patyczka. Ozdobić roztopioną czekolada.

 

Powrót Powrót