Łosoś pod pieczarkową pierzynką z kaszą bulgur

Autor: mojdietetyk

Łosoś jest rybą o wysokiej wartości odżywczej. Stanowi źródło wielu witamin i składników mineralnych, takich jak jod czy selen. Ponadto, zawiera kwasy tłuszczowe omega – 3, które działają przeciwzapalnie i mają korzystne działanie na nasz organizm. Łosoś w takiej odsłonie to sycący i wartościowy posiłek, który świetnie nadaje się na danie obiadowe.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    550 kcal

  • Białko:

    32 g

  • Tłuszcze:

    24 g

  • Węglowodany:

    54,5 g

  • Błonnik:

    8 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Łosoś świeży – 100g
  • Kasza bulgur (brązowy) – 50g
  • Pieczarki – 100g (ok. 5 sztuk)
  • Cebula – 20g
  • Masło – 5g
  • Jogurt naturalny – 20g
  • Mąka orkiszowa – 10g (1 łyżeczka)
  • Kapusta pekińska – 50g
  • Marchew – 20g
  • Oliwa z oliwek – 5g
  • Sok z cytryny (łyżeczka)

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić do smaku (sól, pieprz ziołowy) i skropić sokiem z cytryny. Następnie piec rybę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać je do cebuli i dusić wszystko z dodatkiem wody (ok. 3 łyżki), aż pieczarki się skurczą. W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny z mąką orkiszową i łyżką płynu z patelni, a następnie dodać mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszać. Całość dusić, aż sos zgęstnieje. Kapustę posiekać, marchew zetrzeć na tarce i wymieszać razem w misce z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Łososia podawać z sosem pieczarkowym, ugotowaną kaszą i surówką kapusty.

 

 

Powrót Powrót