
Propozycja na bardzo smaczny i letni obiad. Idealne połączenie młodych ziemniaczków, chrupkiej fasolki, rozpływającego się jajka i orzeźwiającego chłodnika.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
520 kcal
- Białko:
18,1 g
- Tłuszcze:
25,6
- Węglowodany:
60,1 g
- Ziemniaki, wczesne (250 g - ok. 3 sztuki)
- Masło (5 g - 1 łyżeczka)
- Jaja kurze całe (60 g - 1 sztuka)
- Fasolka szparagowa (150 g - 1,5 garści)
- Olej rzepakowy uniwersalny (5 g - 1 łyżeczka)
- Bułka tarta (5 g - 1 łyżeczka)
- Chłodnik (150 g - ½ kubeczka)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę pokroić i też ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę, następnie dodać bułkę tartą i podsmażać aż się zarumieni. W międzyczasie na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone. Podawać z gotowym chłodnikiem.