Letni obiad czyli młode ziemniaczki, jajko sadzone, fasolka szparagowa i chłodnik

Autor: mojdietetyk

Propozycja na bardzo smaczny i letni obiad. Idealne połączenie młodych ziemniaczków, chrupkiej fasolki, rozpływającego się jajka i orzeźwiającego chłodnika.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    520 kcal

  • Białko:

    18,1 g

  • Tłuszcze:

    25,6

  • Węglowodany:

    60,1 g

 

  • Ziemniaki, wczesne (250 g - ok. 3 sztuki)
  • Masło (5 g - 1 łyżeczka)
  • Jaja kurze całe (60 g - 1 sztuka)
  • Fasolka szparagowa (150 g - 1,5 garści)
  • Olej rzepakowy uniwersalny (5 g - 1 łyżeczka)
  • Bułka tarta (5 g - 1 łyżeczka)
  • Chłodnik (150 g - ½ kubeczka)

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę pokroić i też ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę, następnie dodać bułkę tartą i podsmażać aż się zarumieni. W międzyczasie na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone. Podawać z gotowym chłodnikiem.

 

Powrót Powrót