Leczo z soczewicą

Autor: Elżbieta Bujak

 

Wartość odżywcza w jednej porcji 300g:

  • Energia

    259,3 kcal

  • Białko

    11,4 g

  • Tłuszcze

    6,8 g

  • Węglowodany

    41,2 g

 

Składniki

  • 200g soczewicy
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • Przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, sól, pieprz)

 

Przygotowanie:

  • Umieść soczewice w wodzie na 8-10 godzin przed gotowaniem. Gotować około 40-50 minut, aż do miękkości.
  • Pokrojone warzywa w kostkę umieścić w dużym garnku. Dodać oliwę, puszkę pomidorów i przyprawy.
  • Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę i wymieszać.
  • Podawać gorące.

 

Powrót Powrót