Kruche ciasto owsiane z nektarynkami

Autor: Małgorzata Olchowska

Lubisz zdrowe i łatwe do wykonania desery? To coś dla Ciebie!

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia

    302 kcal

  • Białko

    7,9 g

  • Tłuszcze

    10,6 g

  • Węglowodany

    43,4 g

  • Błonnik pokarmowy

    4,8 g

 

Składniki na 5 porcji:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 250 g nektarynki
  • 40 g miodu pszczelego
  • 30 g sezamu
  • 20 g masła

 

Przygotowanie:

Płatki niedokładnie zmielić np. w młynku do kawy, tak aby zostały większe fragmenty. Sezam również zmielić. Składniki wymieszać z miodem i masłem. Ugniatać aż zaczną formować się grudki ciasta. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W tym czasie nektarynki sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Owoce pokroić na mniejsze cząstki.

Niewielką prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z połowy ciasta uformować spód, lekko dociskając ciasto do blaszki. Ułożyć nektarynki i posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, jeżeli ciasto mocno się zarumienia przestaw je na niższe piętro piekarnika.

 

Powrót Powrót