Krem orzechowy z awokado

Autor: Agnieszka Pompecka

Chyba każdy z nas zna i uwielbia słodycz słynnej Nutelli. Krem orzechowy z awokado może być jego doskonałym zamiennikiem, stosowany jako deser, dodatek do naleśników, gofrów lub na kanapki, a przy tym dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a dodatkowo nie potrzeba wielu składników do jego stworzenia!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji (łyżka musu 30 g):

  • Energia:

    78,3 kcal

  • Białko:

    1,4 g

  • Tłuszcze:

    4,2 g

  • Węglowodany:

    9,9 g

 

Składniki na 1 słoik musu – 300 g:

  • 1 dojrzałe awokado (140 g)
  • 2 dojrzałe banany (250 g)
  • łyżka miodu (25 g)
  • 3 łyżki kakao (30 g)
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (30 g)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień.

Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia. Dlatego spożywanie awokado jest zalecane głównie dla osób z hipercholesterolemią, miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym. Ponadto, awokado jest źródłem witamin i składników mineralnych, jak witaminy K, A, C, E, kwasu foliowego, cynku oraz potasu. 

Orzechy również są źródłem „zdrowych tłuszczów”, które również dobrze wpływają na serce i układ krążenia. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy E oraz magnezu, żelaza, fosforu. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu.

Miód ma wysoki IG, podobnie jak banan (zwłaszcza dojrzały), dlatego mus nie zalecany jest dla diabetyków, a kakao jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, również magnezu lub cynku. 

 

Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót