Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Autor: Agnieszka Pompecka

Ta smaczna i zdrowa propozycja wegetariańskiego posiłku może przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! Kotleciki świetnie komponują się w przeróżnymi sosami, np. jogurtowym czy czosnkowym.
Przygotowanie dania jest bardzo szybkie i łatwe, a jeśli mamy wcześniej ugotowaną kaszę to będzie to trwało naprawdę chwilkę. Idealny pomysł na letni czy wiosenny obiad!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    264,6 kcal

  • Białko:

    11,5 g

  • Tłuszcze:

    12,9 g

  • Węglowodany:

    26,2 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (90g)
  • 2 garści szpinaku baby (50g)
  • 4 kulki mozzarelli (30g)
  • 1 jajko (60g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
  • Sól i pieprz
  • panierka: 1 jajko (60g), 2 łyżki bułki tartej (16g)

 

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną: Kaszę wsypać na gęste sitko i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2,5. Gotować pod przykryciem około 10-20 minut, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Przed przepłukaniem kaszę można również uprażyć na suchej patelni. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski i rozgnieść praską, dodać jajko. Szpinak opłukać, osuszyć i poszatkować, następnie dodać do kaszy. Mozzarellę zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki i również dodać do miski z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać całość. Z masy uformować kulki i obtoczyć je najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron do przyrumienienia.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażysty poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót