
Przygotowanie:
Przepis przyda się gdy ugotujemy za dużo bobu i chcemy go do czegoś wykorzystać. Propozycja może być dobrym sposobem na zachęcenie do tego zdrowego warzywa tych, którzy mają na bób długie zęby…
Przepis przyda się gdy ugotujemy za dużo bobu i chcemy go do czegoś wykorzystać. Propozycja może być dobrym sposobem na zachęcenie do tego zdrowego warzywa tych, którzy mają na bób długie zęby.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 525 kcal
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
- 350 g Bób (z łupinkami)
- 1 jajko
- 2 duże pomidory
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia, czosnek
Bób ugotować na miękko w osolonej wodzie. Przygotować sol: pomidory sparzyć i obrać, drobno pokroić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory i dusić aż sos zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i bazylią.
Przestudzony bób obrać z łupinek. Ziarenka zmiksować blenderem z fetą, oregano i jajkiem. Masę wymieszać z mąką i szczyptą pieprzu. Na blacie wysypanym mąką z części ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć lekko ręką i pokroić w romby. Kopytka gotować we wrzącej osolonej wodzie, wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia. Podać z sosem.