Kasza jaglana w warzywnym sosie z soczewicą

Autor: Agnieszka Goździk

Soczewica jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4g BIAŁKA, dla porównania 100g mięsa z piersi kurczaka – 21,5 g białka).Poza tym jest to źródło błonnika oraz cennych składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas, miedź oraz mangan.

 

Wartość odżywcza:

  • Energia:

    452 kcal

  • Białko:

    20,6 g

  • Tłuszcze:

    8,85 g

  • Węglowodany:

    81,8 g

 

Składniki:

  • Kasza jaglana – 50g
  • Passata pomidorowa - 200g
  • Cukinia – 150g
  • Bakłażan – 100g
  • Papryka czerwona – 100g
  • Soczewica czerwona – 40g
  • Olej rzepakowy – 5g

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki oraz soczewicę. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i odrobiną cynamonu. Dodaj ok. szklankę wody i duś do miękkości ok. 15-20 minut. Ugotowaną kaszę polej sosem.

 

Powrót Powrót