
Znudziła Ci się jajecznica czy klasyczny omlet? W takim razie mam dla Ciebie super pomysł na jajka po turecku. Idealne połączenie jajek, sosu czosnkowego i ostrego chili.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
589 kcal
- Białko:
29,6 g
- Tłuszcze:
32 g
- Węglowodany:
52,3 g
Składniki na 1 porcję:
- Skyr (75g - ½ opakowania)
- Czosnek (10g - 4 ząbki)
- Ocet jabłkowy (25g - 2 łyżki)
- Jaja kurze całe (120g - 2 sztuki)
- Papryczka chili (5g - ¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Bułki grahamki (70 g - 1 sztuka)
- Masło (10 g - 1 łyżka)
Przygotowanie:
Połowę czosnku rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól i trochę pieprzu. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego, wbijamy jajka i gotujemy przez 2-3 minuty. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną papryczkę chilii. Do miseczki nakładamy przygotowany sos czosnkowy, ugotowane jajka i całość polewamy przygotowanym masłem z chili. Na sam koniec kroimy bułkę, nacieramy ją czosnkiem i skrapiamy całość oliwą. Całość posypać posiekaną pietruszką.