
Fritatta po polsku to zapiekanka jajeczna w towarzystwie dużej ilości warzyw. Jest to danie z dużą zawartością białka, którego dostarczają jajka oraz serek wiejski.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
460 kcal
- Białko:
42 g
- Tłuszcze:
26,3 g
- Błonnik pokarmowy:
4,2 g
- Węglowodany:
17,5 g
Składniki na 2 porcje:
- 300 g Jaja kurze całe (5 szt.)
- 200 g Serek wiejski
- 60 g Mozzarella
- 100 g Pieczarki
- 100 g Szpinak świeży (lub mrożony)
- 150 g Pomidor
- 60 g Kukurydza, konserwowa
- 5 g Olej rzepakowy
- 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pieczarki drobno pokroić i jeśli będzie używany szpinak mrożony to razem z nim chwile je poddusić na patelni. Następnie jajka wybić do miski, połączyć z serkiem, pieczarkami, kukurydzą i szpinakiem. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość przelać na wysmarowaną olejem formę (najlepiej taką do tarty). Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i pokrojoną w kostkę mozzarelle. Całość zapiekać w 180 stopniach w piekarniku przez 35-40 minut.