Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: Aleksandra Pasich

Fritatta po polsku to zapiekanka jajeczna w towarzystwie dużej ilości warzyw. Jest to danie z dużą zawartością białka, którego dostarczają jajka oraz serek wiejski.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    460 kcal

  • Białko:

    42 g

  • Tłuszcze:

    26,3 g

  • Błonnik pokarmowy:

    4,2 g

  • Węglowodany:

    17,5 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g Jaja kurze całe (5 szt.)
  • 200 g Serek wiejski
  • 60 g Mozzarella
  • 100 g Pieczarki
  • 100 g Szpinak świeży (lub mrożony)
  • 150 g Pomidor
  • 60 g Kukurydza, konserwowa
  • 5 g Olej rzepakowy
  • 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Pieczarki drobno pokroić i jeśli będzie używany szpinak mrożony to razem z nim chwile je poddusić na patelni. Następnie jajka wybić do miski, połączyć z serkiem, pieczarkami, kukurydzą i szpinakiem. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość przelać na wysmarowaną olejem formę (najlepiej taką do tarty). Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i pokrojoną w kostkę mozzarelle. Całość zapiekać w 180 stopniach w piekarniku przez 35-40 minut.

 

Powrót Powrót